A sárga fülbevalót a képre kattintva éred el!

💝A színeknek igen nagy befolyásuk van a memóriánkra. Akiknek sokat kell tanulniuk, jó hír lehet, hogy bebizonyították, hogy a színekkel a memorizálási képességeinket növelni tudjuk. Ennél is érdekesebb az, hogy a színek abban is segítenek, hogy ne magolva, hanem a dolgokat értelmezve tanuljuk.
👉A szín bizonyítottan 73 százalékkal növeli a megértést az értelmezést (Johnson 1992). Ezért olyan hatékonyak a színes szövegkiemelők és a nagyon színes prezentációk. Az általános iskolákban segítségül hívhatjuk a színeket abban, hogy a diákok hamarabb megtanulják a számokat (Berlin 1998).
👉A 20. Század elején Rudolf Steiner osztrák filozófus alkotta meg a Waldorf pedagógia alapjait a Waldorf Astoria nevezetű dohánygyári munkások gyermekei számára, a németországi SStuttgartban. Minden osztály sport- vagy játszótermet más más színre festettek, a színválasztás attól függött, hogy épp koncentrációra, kreativitásra vagy pihenésre volt szükségük a diákoknak, akiket alaptemperamentumaik (kolerikus, flegmatikus) stb. alapján helyeztek el, ebben vagy abban a teremben. Steiner szerint az eredmények igen szembeötlőek voltak. Azonban kezdeményezését sajnos nem követték hasonlók.
👉 Napjainkra sajnos bebizonyosodott, hogy a tanulást, a legkevésbé támogató fal és bútor színeket alkalmaznak a legtöbb mai iskolában.
Egy több mint három évig tartó kísérletről beszámoló tanulmány igazolja, hogy a teljesítményünket legnagyobb mértékben hátráltató 3 legfőbb szín a fehér, fekete és a barna. Nézzük meg miért is van ez így. Ennek főként két oka van. Először is a gyermekek többsége alapból ki nem állhatja ezeket a színeket, a másik ok pedig, hogy az ilyen színű helyiségek csak igen csekély hatással bírnak ránk nézve. Sem a gyermekek koncentrációs képességét sem a kreativitásukat, sem az ellazulásukat nem segítik.
👉 Nézzük melyek azok amelyek segítik a tanulást.
A három szín a sárgászöld a narancssárga és az égszínkék, ez a három szín, amely segítik a tanulást, egyébként, ezek a gyerekek kedvenc színei is. A narancs egy rendkívüli szín, amely ráadásul a szociális viselkedést is támogatja. Ezzel szemben a kék hátránya, hogy kissé szórakozottá teszi a tanulókat, akiket elragad a képzelet ereje. Azonban a kék szín mellett, a fogalmazások sokkal eredetibbek és fantáziadúsabbak lesznek. Az osztálytermek szempontjából az egyetlen ellenjavallt szín a vörös, ami a gyerekeket egyrészt túl izgatottá teszi, másrészt meg úgy érzik, hogy az iskola egy nyomasztó hely, ahol folyamatosan csak korlátozni akarják őket.
👉A gyerekek rajzait rózsaszínű környezetben is megnézték. Átlagosan nagyobb méretű nap korongokat, kevesebb felhővel tarkított egeket, szélesebb mosolyú arcokat rajzoltak. Ez mind mind arra utal hogy rózsaszín falú osztályteremben a lurkók az életet is rózsaszínben látják.
Forrás: Jean-Gabriel Raised: A színek hatalma